ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

Αρχαιολογικός χώρος της Φαιστού

Ο αρχαιολογικός χώρος της Φαιστού βρίσκεται 28χλμ από την Αγία Γαλήνη.

Η Φαιστός υπήρξε κατά τους Μινωικούς χρόνους ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του μεγάλου πολιτισμού που αναπτύχθηκε και άκμασε στην Κρήτη κατά την διάρκεια της τρίτης και δεύτερης χιλιετίας π.Χ. και η πιο σημαντική σε πλούτο και δύναμη πόλη της Νότιας Κρήτης. Η Φαιστός κατοικείται ήδη από τους Νεολιθικούς χρόνους και φτάνει στην μεγαλύτερή της ακμή όταν κτίζονται τα Μινωικά ανάκτορα (15ος αιώνας π.Χ.) και αναπτύσσεται ο μεγάλος οικισμός γύρω από τα ανάκτορα μέχρι την καταστροφή τους στα μέσα του 15ου π.Χ. αιώνα από τους Μυκηναίους εισβολείς. Τότε η πόλη παρακμάζει, παρότι η κατοίκηση συνεχίζεται μέχρι και τους ιστορικούς χρόνους, οπότε χτίζεται ο ναός της «Μεγάλης Μητέρας» (θεά Pέα), στη Νότια πλευρά του παλαιού ανακτόρου (Αρχαϊκή εποχή).

Ο επισκέπτης που θα περιηγηθεί τον τεράστιο αρχαιολογικό χώρο θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει πολλά σπουδαία αρχιτεκτονικά σύνολα, μεταξύ των οποίων πρώτα-πρώτα το ανάκτορο της Φαιστού που θεωρείται ένα τυπικό δείγμα μινωικού ανακτόρου λόγω της εξαιρετικής αρχιτεκτονικής του σύνθεσης και της άψογης κατασκευής του. Στην περιοχή του ανακτόρου ξεχωρίζουν ερείπια και του παλιού (στεγασμένα ερείπια) και του νέου ανακτόρου. Περιμετρικά, γύρω από την περίστυλη κεντρική αυλή υπάρχουν αποθήκες και ιερά στα δυτικά, τα βασιλικά διαμερίσματα στα βόρεια, τα εργαστήρια στα ανατολικά. Δυτικά από τις αποθήκες υπάρχει ο λεγόμενος «θεατρικός χώρος» με τους «πομπικούς δρόμους» και σε κατώτερα στρώματα βρίσκονται οι παλαιονακτορικές αποθήκες σίτου.

Στα δυτικά προπύλαια του ανακτόρου ο επισκέπτης θα θαυμάσει την εντυπωσιακότερη είσοδο από όλα τα μινωικά ανάκτορα. Τα κινητά ευρήματα από το ανάκτορο μπορεί κανείς να τα θαυμάσει στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου όπου και εκθέτονται.

ΚΡΙΤΙΚΕΣ / ΣΧΟΛΙΑ